Multiple Choice Questions on Physics

Multiple Choice Questions on Physics

1- Two wave sources are coherent if their

(A) waveform are identical

(B) frequency are identical

(C) waveform and frequency are identical

(D) amplitude are equal

2- Backward movement of firearm during firing is called

(A) Jump

(B) Bubbling

(C) Recoil

(D) Pull back

3- The process of phase transition when a solid is converted directly into vapor is called

(A) Transition

(B) Melting

(C) Condensation

(D) Sublimation

4- The presence of nucleus in an atom was established by

(A) HGJ Mosley

(B) Henri Becquerel

(C) Ernest Rutherford

(D) JJ Thomson

5- The total number of atoms per unit cell in a body centre cubic lattice is

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

6- Which of the following metal has highest conductivity

(A) Sodium

(B) Magnesium

(C) Aluminium

(D) Copper

7- In cubic closed backing structure the number of octahedral voids unit cell is

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) 1

8- Which of the following series of spectral lines of hydrogen atom appears in visible region of the spectrum?

(A) Brackett

(B) Paschen

(C) Balmer

(D) Lyman

9- Common glass is basically a mixture of

(A) oxides and metals

(B) silicates of sodium and calcium

(C) phosphates and carbonates

(D) none of the above

10- Titanium dioxide is used in paint for

(A) Pigment

(B) Solvent

(C) Dryer

(D) Binder

11- The sound spectrograph is designed to analyze all, except

(A) Latitude

(B) Amplitude

(C) Duration

(D) Frequency

12- Which of the following is a regenerated fibre?

(A) Second grown silk

(B) Nylon

(C) Polyester

(D) Rayon

13- Frequencies in the UHF range normally propagate by means of

(A) Space waves

(B) Surface waves

(C) Sky waves

(D) Ground waves

14- The pumping method in Ruby Laser is

(A) gas dynamic pumping

(B) chemical pumping

(C) electron impact

(D) optical pumping

15- The packing fraction of Body Centered Cubic (BCC) structure is

(A) 0.84

(B) 0.72

(C) 0.68

(D) 0.34

16- Focal length of a convex lens will be maximum for

(A) Red light

(B) Green light

(C) Yellow light

(D) Blue light

17- Which one of the following is not associated with total internal reflection?

(A) The glittering of diamond

(B) Dispersion of light

(C) Optical fibre communication

(D) The mirage formation

18- Range of visible light occurs between

(A) 380 to 700 nm

(B) 300 to 700 nm

(C) 300 to 800 nm

(D) none of the above

19- Magenta is a combination of

(A) Blue and green light

(B) Red and green light

(C) Red and blue light

(D) None of the above

20- What is a photon?

(A) A stream of light energy

(B) A measure of light energy

(C) A particle of light energy

(D) None of the above

ANSWERS:

1-(C), 2-(C), 3-(D), 4-(C), 5-(A), 6-(D), 7-(A), 8-(C), 9-(B), 10-(A), 11-(A), 12-(D), 13-(A), 14-(D), 15-(C), 16-(A), 17-(B), 18-(A), 19-(C), 20-(C)