MCQ Questions on Theory of Machines

MCQ Questions on Theory of Machines

1- A ball and a socket joint form a

(A) turning pair

(B) rolling pair

(C) sliding pair

(D) spherical pair

2- The mechanism forms a structure, when the number of degrees of freedom (n) is equal to

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) –1

3- In a four bar chain or quadric cycle chain

(A) each of the four pairs is a turning pair

(B) one is a turning pair and three are sliding pairs

(C) three are turning pairs and one is sliding pair

(D) each of the four pairs is a sliding pair

4- The circle, with centre as the centre of the cam axis and radius such that it passes through the pitch point, is known as

(A) prime circle

(B) base circle

(C) pitch circle

(D) pitch curve

5- For high speed engines, the cam follower should move with

(A) uniform velocity

(B) simple harmonic motion

(C) uniform acceleration and retardation

(D) cycloidal motion

6- The locus of a point on the circumference of a circle, which rolls without slipping on a fixed straight line, is known as

(A) involute

(B) cycloid

(C) hypo-cycloid

(D) epicycloid

7- Interference can be avoided in involute gears with 20º pressure angle by

(A) cutting involute correctly

(B) using as small number of teeth as possible

(C) using more than 20 teeth

(D) using more than 8 teeth

8- The ratio of the maximum fluctuation of speed to the mean speed is called

(A) fluctuation of speed

(B) maximum fluctuation of speed

(C) coefficient of fluctuation of speed

(D) minimum fluctuation of speed

9- In case of S.H.M. maximum acceleration occurs when body is at

(A) Extreme position

(B) Equilibrium position

(C) Maximum velocity

(D) None of the above

10- To adjust for the change in length of the propeller shaft _______ joint is provided.

(A) universal

(B) slip

(C) cotter

(D) all of the above

11- Which of the following gears can be used to connect two skew shafts?

(A) Straight spur

(B) Spiral bevel

(C) Cross helical

(D) Straight bevel

12- When engine speed fluctuates continuously above and below mean speed, the governor is said to be _______

(A) Isochronous

(B) Insensitive

(C) Hunting

(D) Stable

13- In case of spur gears circle on which involute is generated is known as

(A) Pitch circle

(B) Clearance circle

(C) Dedendum circle

(D) Base circle

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(A), 4-(C), 5-(D), 6-(B), 7-(C), 8-(C), 9-(A), 10-(B), 11-(B), 12-(B), 13-(D)