MCQ Questions on Chemistry

MCQ Questions on Chemistry

1- Which one of the following is a co-polymer ?

(A) Bakelite

(B) Teflon

(C) Polythene

(D) PVC

2- Which one of the following is an example at thermosetting polymer ?

(A) Phenolic resin

(B) Polystyrene

(C) Polyethylene

(D) Polyvinyl chloride

3- LPG is a mixture of

(A) Methane and Carbon dioxide

(B) Methene and hydrogen

(C) Saturated and unsaturated hydrocarbon in C6 and C7 range

(D) Saturated and unsaturated hydrocarbon in C3 and C4 range

4- Motor fuel gasoline is composed of

(A) Hexane through decane

(B) Ethane through decane

(C) Methane through decane

(D) Propane through decane

5- Which one among the following is the popular anti-knock agent ?

(A) CH3SH

(B) Pb(C2H5)4

(C) PbC2H5

(D) C2H5SH

6- Weber number can be used to estimate

(A) Ratio of inertial and centrifugal forces

(B) Ratio at pressure and surface tension forces

(C) Ratio of inertial and surface tension forces

(D) Ratio of inertial and compressibility forces

7- Manometers are used to measure

(A) Pressure Difference

(B) Atmospheric Pressure

(C) Viscosity

(D) Flow rate

8- The Grashof number is defined as the ratio of

(A) Buoyancy to viscous forces

(B) Buoyancy to surface tension forces

(C) Buoyancy to inertial forces

(D) Inertial to viscous forces

9- A black body does not

(A) Follow Stefan-Boltzmann’s law

(B) Reflect radiation

(C) Emit radiation

(D) Absorb radiation

10- Which one of the following is the most stable ecosystem ?

(A) Mountain

(B) Ocean

(C) Forest

(D) Desert

11- The kinetic energy of gas molecules is zero at

(A) 273° C

(B) 100° C

(C) 0° C

(D) – 273° C

12- If the door of a running refrigerator inside a room is left open, then

(A) The room will be cooled to the temperature inside the refrigerator

(B) The temperature of the room will be unaffected

(C) The room will be cooled slightly

(D) The room will be warmed up gradually

13- The number of degrees of freedom for a mixture of ice and water (liquid) is

(A) 1

(B) 0

(C) 3

(D) 2

14- Which one of the following gases is not considered to be a Green House Gas (GHG) ?

(A) Water vapour

(B) Chlorofluoro carbons

(C) Nitrogen

(D) Methane

15- What is the result when industrial chemicals combine with condensing water vapours ?

(A) Acid rain

(B) Global warming

(C) Base rain

(D) Greenhouse effect

16- Which of the following item is not recyclable ?

(A) Plastic bags

(B) Glass bottles

(C) Old medicines

(D) News paper

17- Which one of the following is not a biomass ?

(A) Sewage

(B) Plastic waste

(C) Agriculture waste

(D) Garbage

18- Which one of the following does not contain mercury ?

(A) Computer discs

(B) Blinking light in sneakers

(C) Fluorescent light bulbs

(D) Clinical thermometer

19- Reaction with ultraviolet light is responsible for the production of  

(A) Nitrogen dioxide

(B) Sulphur trioxide

(C) Ozone

(D) Smog

20- Which one of the following is the primary source of food for marine life ?

(A) Zooplankton

(B) Grass

(C) Phytoplankton

(D) Seaweed

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(D), 4-(A), 5-(B), 6-(C), 7-(A), 8-(C), 9-(B), 10-(B), 11-(D), 12-(D), 13-(A), 14-(C), 15-(A), 16-(A), 17-(B), 18-(A), 19-(C), 20-(C)